top of page
Poster En svensk tiger (The Swedish Silence)

EN SVENSK TIGER

Innan det är för sent måste Birgitta von Otter ta reda på om den händelse som kom att påverka hennes pappa diplomaten Göran von Otter för resten av hans liv. Filmen skildrar andra världskriget ur ett kvinnligt perspektiv. Om hur man kan påverkas av en händelse som utspelade sig för över 70 år sen.

2018

Official Selection

St. Louis

International Film Festival

FINALIST

Dokumentär

2018-11-07

93 min / 59 min

Filmkreatörerna

SFI, Film i Väst, Claims Conference, MDR, SVT

2018

Flickers'

Rhode Island

International Film Festival

2018

Official Selection

AFIN

International Film Festival

Regissör: Carl Svensson

Produent: Daniella Prah, HP Lundh

Fotograf: Charlotta Tengroth

Klippare: Kristofer Nordin, Sofia Lindgren, Rasmus Ohlander

2018

Official Selection

Ammarnäs

International Film Festival

Hynek Pallas

Göteborgs Posten

En Svensk Tiger Haaretz

SYNOPSIS

Birgitta von Otter, svensk journalist och författare, måste ta reda på sanningen om sin pappa, ambassadsekreterare Göran von Otter. Pappan var en av de första i världen att få vittnesmål om Förintelsen. På ett överfullt tåg mitt under andra världskriget anförtror sig SS-officer Kurt Gerstein sin fasansfulla historia. Detta möte kom att plåga Göran von Otter under hela livet, även om han sällan pratade om det.

Filmen följer Birgittas sökande efter förståelse och förlåtelse för det som varit. Birgitta inser slutligen att hon måste besöka SS-officeren Kurt Gersteins dotter, Adelheid von Platen. Hemma hos Adelheid ser Birgitta att hennes pappas tystnad orsakat smärta för familjen Gerstein. De bägge kvinnorna är sammankopplade genom detta slumpmässiga möte – och om deras fäders olika roll i Förintelsen. Ett kort möte som sjuttio år senare fortsätter att ha konsekvenser för döttrarnas liv.

 

”En svensk tiger” blir därför en unik historia om Förintelsen berättad genom två kvinnor och deras respektive förhållande till sina fäder. Två familjer som på något sätt representerar sitt land. Den ena dysfunktionell och med ett öppet sår – och den andre med en tystnadskultur som fortfarande bedövar. En emotionellt stark film om skuld. En film om Sverige och skulden från andra världskriget.

TRAILER:

MEDVERKANDE:

Birgitta von Otter

Adelheid von Platen

Erik Hörstadius

Maximilian von Platen

 

Kjell-Olof Feldt

Christian von Platen

Arne Ruth, journalist

Jens Murken, arkivarie (LkwA Bielefeld)

DIRECTOR'S STATEMENT

Jag ville berätta om historien om Kurt Gerstein och Göran von Otter som jag inte kände till innan. Jag tycker det är anmärkningsvärt att jag aldrig hört om historien och att Sverige var ett av de första som fick en ögonvittnesskildring av Förintelsen. På något sätt tycker jag att denna skärva av andra världskriget innehöll så många starka berättelser på flera plan – essensen av andra världskriget. Stor politik samtidigt som mänskliga öden.
 
För det andra vill jag berätta om döttrarna till dessa två män. De är huvudpersonerna och det ger ett nytt, unikt perspektiv på Förintelsen. Det är alltså inte Förintelsens ”aktörer” utan snarare dess ”observatörer”; vittnen till vittnena. På något sätt blir familjerna symboler för sina länder. Den svenska där allt är vackert på ytan – men det finns en hemlighet som man inte riktigt tagit itu med; den tyska – dysfunktionella, där allt är ute och ”hänger framme”. Det är såren av en pappa som aldrig fanns där och där skulden och skammen fortsätter att påverka än idag. Adelheid är fångad av dessa minnen.
 
Med filmen ville jag skapa en medvetenhet kring von Otter/Gerstein. Jag ville både skapa en emotionellt stark historia. Att följa Birgittas resa och även få ta del av Adelheids minnen från sin uppväxt. Hur det var att växa upp som barn till en SS-man efter kriget? Jag tyckte det var märkligt att historien inte fanns med ens som en fotnot i historiska skildringar om Sverige och andra världskriget och jag ville få en diskussion kring Sveriges handlande under kriget.
 
Jag vill även berätta om hur såren från krig påverkar människor i generationer. Det är en komplex och komplicerad bild. Jag ville berätta att Sverige är en del av den europeiska historien – och om vi inte kan erkänna vår roll så kan vi inte heller möta likartade problem som vi kan komma att konfronteras med.
 
Pilotinspelningen till filmen inleddes med en intervju av Birgitta von Otter den 15 november 2013, och sedan fortsätte den i februari 2015. Mötet mellan döttrarna är i september 2015. Och den sista inspelningen av klippbilder är sommaren 2017. Klippningen är klar våren 2017 (med en korrigering av arkivmaterial och tillägg hösten 2017). Filmen har premiär på Bio Capitol 17 oktober 2018. Den har även sänts på SVT och MDR.

Churchill_19410824_BBC
G. von Otter_1967_SR
Faurisson trial

TEAM:

Övrigt foto: Johan Palmgren, Carl Svensson

Skådespelare: Ulf Pilov, Carl Svensson

Grafisk rekvisita: Cecilia Ohlsson

Röstcoach: Per Melander

Intervjuer (tyska): Axel Rüth

Översättare postproduktion: Anna-Lu Franz

Kompositör: Niko Röhlcke

Musiker: Jonas Wall (klarinett), Malin-My Wall (viola och violin), Niko Röhlcke (övriga instrument)

Ljudmixare: Boris Laible

Grafisk form: Jonas Wagner

Historiska rådgivare: Johan Östling, Paul Levine, Klas Åmark

SE FILMEN (engelska subtitles):

PANELDEBATT OCH DISKUSSION (SVENSKA):

bottom of page