top of page
julstorfotomontage_edited.jpg

PAPPA PARKINSON

Carl Svensson har gjort en film om sin pappa, som har Parkinsons sjukdom och ett egensinnigt sätt att tackla livet. I ett varmt och personligt porträtt berättar Carl om sin uppväxt och om hur sjukdomen påverkat relationen med pappan.

2013

Official Selection

Rainier

International Film Festival

Dokumentär

2005

52 min

Carl Svensson Produktion

SVT

Regissör: Carl Svensson

Fotograf: Carl Svensson

Klippare: Sofia Lindgren

Kompositör: Niko Röhlcke

MEDVERKANDE:

Stig Svensson

Carl Svensson

Stig Rehncrona, hjärnkirurg

Håkan Widner, neurolog

Bosse Reimegård, vän

TEAM:

Projektledare, SVT: Patrick Bratt

Textbearbetning: Anna Vilén

Kompletterande foto: Fredrik Ekendahl

Stillbildsmontage: Fabian Svensson

Ljudmix: Christian Christiansen

Grade: Ulf Nordin

DIRECTOR'S STATEMENT

Detta är en film om min pappa och mina minnesbilder av min uppväxttid. En film om en skamfläck i mitt liv. Minnesbilder som kommer och går. Som skärvor från dåtiden. Förskjutna och fördrivna speglingar av ett förflutet.

 

När jag började göra filmen ville jag skildra pappas sjukdom. Men det blev istället ett sätt att närma mig honom och försonas med det som varit.

 

Detta är en film om en skamfläck i mitt liv. Jag har tagit ansvar för pappas sjukdom och eftersom jag identifierat mig med pappa – så har sjukdomen blivit en del av mig, ju sjukare han har blivit.

 

Maktspelet är inte något som kommer över en natt. Inte en vecka. Utan kanske efter år – dag ut och dag in. Natt efter natt.

 

Till slut försvann pappas identitet mer och mer – och det enda jag såg var hans sjukdom – och det den krävde av mig. Och jag kunde inte särskilja de två. Han fick stå till svars för sig och sitt beteende. Och jag kan nånstans fråga mig – varför ingen annan såg vad vi gick igenom. Varken pappa eller mamma. På nåt lyckas man som barn hantera situationen. Man har kanske inget annat att jämföra med.

SE FILMEN (engelska subtitles):

bottom of page